10/25/2015

James Dashner - Az útvesztő

Ma egy majdnem mindenki által ismert regényt hoztam el, amit ha más nem a film által biztos ismertek.
Kiadó: Cartaphilus Kiadói Kft.
Oldalak száma: 368
Kiadás éve: 2014
Fordító: Tosics Tamás
Moly értékelés: 91% 


Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, és az egyetlen, amire emlékszik, az a keresztneve. A liftből kilépve Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztást egy mozgó labirintusrendszer veszi körbe, Thomas is beáll azok közé, akik megpróbálják megfejteni az Útvesztő titkát.

SPOILER! SPOILER! SPOILER! SPOILER! SPOILER!
CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE OLVASS TOVÁBB!
Thomas a Dobozból kibújva megváltoztatja az egész Útvesztő életét. Közbe új és igaz barátokat szerezz. Köztük Chuck, Minho és Newt. Barátok mellett ellenségekre is tesz szert, az élén Gally-vel. Főhősünk ismerősnek találja az egész Tisztást, ráadásul minden áron Futár akar lenni. Eltelik pár nap és ez újabb Zöldfülűt találnak a Dobozban. Jobban mondva egy félholt Zöldfülűt, aki egy lány. Aki azt motyogja, hogy minden megfog változni. Mellesleg egy cetlit tart a kezében, amin ez áll: Ő az utolsó.  Örökre. 
Időközben a Minho egy döglött Siratót talál az Útvesztőben, amit Alby-val másnap jobban szemügyre veszik. Azonban nem volt halott a Sirató, sőt, nagyon is élt. Mitöbb megsérül és a Kóroncok segítségere van szüksége, hogy beadják neki az ellenszert. Azonban Minho hiába vonszolja maga mellett Alby egyre jobban gyengülő testét nem jutnak időben vissza, mielőtt az Útvesztő kapuja bezáródna. Így Thomas mit se törődve azzal, hogy saját magát is halálra ítéli átrohan a bezáródó kapuk előtt. Ezzel éjszakára kint maradnak, már ha túlélik... Nyugalom, persze, hpgy túlélték. Sőt, még a szökéshez való helyet is megtalálják. Amit a Sirató-odúnak neveznek el. Hiszen a Sziklánál abba a láthatatlan lyukba tűnnek el a Siratók. Ugye milyen leleményes a kis Thomasunk?
Túlélik az éjszakát, A Siratókat kicselezve. Alby se halt meg, hiszen mielőtt Minho ott hagyta volna őket, Thomas a fizikai erőkkel megküzdve indákkal az egyik falra kötötte fel. Másnap az Előlrjárók gyűlést szerveznek és eldöntik, hogy mit kezdjenek Thomassal aki megszegte az első számú szabályt. Az Előljárók között akadnak olyanok is akik mellette állnak, mint például Serpenyő, Minho, Newt.. és vannak olyanok is akik élete végéig a Dutyiba záratnák, ilyen például Gally. Ki más lenne a ha nem ő?! Időközben a lány is felébred. A Nap eltűnik, a falak nem záródnak be, éjszakára kijönnek a Siratók is. Vajon túlélik? Páran igen... Mindenki bezárkózik éjszakára a Táborba a halál elől. Mindhiába hiszen az Alkotók úgy programozták át a Siratókat, hogy minden éjszaka egy gyereket öljenek meg. A lányt, akit Teresának hívnak bezárták a Dutyiba és biztonságosan túlélte az ott töltött éjszakákat. Eközben Thomas és Teresa érzik, hogy ismerősek voltak valaha egymásnak. Bár fogalmuk sincsen, hogy honnan vagy mikor ismerték egymást. Hiszen az Alkotók kitörölték majdnem az összes emléküket, mielőtt kiszálltak volna a Dobozból. Főhősünk és a Teresa megfejtik a kijutott. Az Útvesztő falai elmozdulásával egy kódót mutatnak ki, csak egybe kell nézni őket. A kód szavakat írnak ki. Ezeket a szavakat: LEBEG. FOGD. VÉR. HALÁL. MEREV. NYOMD.
Összeszervezik a csapatot, a csapathoz meglepően sok gyerek csatlakozik. A terv, hogy Teresát és Thomást élve átjuttassák a Siratóktól
a Sirató--odúig, hogy ott bemásszanak és kiiktassák a rendszert. Thomas legjobb barátja Chuck is vele tart. Már ott vannak a cél előtt, idáig mindenki él és épségben vannak. A kijáratot Siratók állják el. Küzdeni kell és küzdöttek is. Teresa időben leállítja az egészet, Chuck segítségével. Nem sokkal később Minho, Newt, Serpenyő, Winston és még tizennyolc ember követte őket. Sikerült. Kiszabadultak az Útvesztő fogságából. A barlangon átküzdve magukat, egy terembe érnek. Ahol a terem tetejében egy hatalmas ablak mögött az Alkotók vannak. Egy hatalmas sípolást hallanak és kinyílik egy ajtó, ami mögül egy fehér ruhás nő és egy kapucnis gyerek lép be. A nő elmagyarázza, hogy ez az egész csak egy kísérlet volt és örül, hogy ennyien élték túl. Ekkor előre lép a kapucnis gyerek, leveszi a fejérél a rongyot és kiderül, hogy Gally. Hiába mondja el, hogy őt irányítják, már késő. Elővesz egy fegyvert és Thomasra szegezi. Elsül a fegyver, Thomas lefagy, mindjárt meghal.... de még sem, Chuck feláldozva a saját életét elé ugrik és megvédi. Chuck meghalt. A megrémült srác már nem ijedt, hanem nagyon dühös. Neki esik Gally-nek és félholtra veri. Thomast a megmaradt két jó barátja leszedi róla. Azonban a történet itt még nem ér véget, az ajtón fegyveres emberek törnek be és kimenekítik a srácokat és Teresát. Az épületből kiérve látják, hogy minden porig van rombolva és egy roncs busz várakozik rájuk. A busszal elviszik őket egy számukra ismeretlen ámde, most még biztonságosnak tűnő helyre. Mindenki kap ételt, italt, ruhákat és egy kényelmes ágyra hajtják le most már a fejüket. Thomas telepátiával még beszél Teresával Chuck haláláról. Chcuk-nak ígéretet tett, hogy épségben kiviszi, de nem tudta teljesíteni. Ezért a bűntudat és az az érzés marcangolja még, hogy elveszítette az első igaz barátját. 

Szerintem: Izgatottan álltam ehhez a könyvhöz, hiszen nem csak a legjobb barátnőm ajánlásra fogtam a kezembe, hanem rengeteg jó kritikát olvastam és hallottam róla. Az olvasót percek alatt magába tudja szippantani a történet, ha nyitott az efajta regényekre. Furcsa belegondolni, hogy akár ilyen a mai világunkban előfordulhat egy eldugott, mindentől elzárt területen vagy ha ez nem is, de a jövőben igen. Bár teljesen abszurdumnak tartanánk, hogy ilyet mi tehetünk egymással vagy velünk történhetne ilyen. Miért ne lehetne megint ilyen szörnyűség az emberi történelem során? Sok kérdés felvett még bennem ez a könyv, mint például hogyan kerültek oda meg mi történt a világgal? Azonban szerintem az ilyen kérdéseimre a következő részekben választ is fogok kapni. Legalább is nagyon remélem.
A könyv középpontjában egy Thomas nevezetű fiatal srác áll, aki az Űtvesztőbe érkezése után minden megváltozik napok leforgása alatt. Senki se tudja, hogy hogyan és miért kerültek oda, csak annyit, hogy a Doboz segítségével jöttek fel valahonnan az ismeretlenségből. Több tucat, közel vele egy idős, sráchoz csöppen, akik között nem csak barátokra, de ellenségekre is talál, ahogyan annak lennie kell. A könyv vége felé indulnak be igazán az események, ami alapjába véve nem lenne rossz, ha a végén nem kapnánk számos információt. Igaz voltak utaló jelek pár ilyen fajta információra, ha valaki teljes mértékben figyelmesen olvasta el. Bár Thomas a főszreplő, még se ő állt legközelebb hozzám, hanem Newt és Chuck. Thomast sehová se tudtam eltenni, az utóbbi személy igen csak kedvelt karekter, azonban számomra semleges szerepet játszott, még ha voltak jó pillanatia is.

Összegezve: Őszinte leszek hiába várom, hogy hogyan fognak kibontakozni a további cselekmények és mi lesz velük, viszont nem vagyok egészen biztos abban, hogy tovább kéne olvasnom a folytatást. Bár úgy is elfogom őket olvasni, amint időm engedi, de félek, hogy valami olyan fog történni ami miatt nagyon negatív véleménnyel leszek az író felé. Bár már így is van egy rossz pontja, amit nem akarok lespoilerezni, viszont aki olvasta az sejteni fogja, hogy mire céloztam.

Ajánlom azoknak az olvasóknak, akiknek van már némi rálátasa a világra és nyitottan állnak az ilyen disztiópikus történetek felé.
Értékelésem: 8/10

3 megjegyzés:

 1. Szia!
  Díj nálam, a Négyen a világ ellen blogomon megtalálod a "Díjak" menüpontban.
  linkje:negyenavilagellen.blogspot.com

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Köszönöm a jelölést, nem sokára kiteszem :)

   Törlés
 2. Az Útvesztőt én is szeretem, a helyedben én elolvastam volna az egész trilógiát, majd arról írtam volna egy hosszabb terjedelmű bejegyzést. Ettől függetlenül tetszenek a benyomásaid, meglátásaid. :)

  VálaszTörlés